witam. mam mazdę 323f rocznik 95 silnik 1.5 w benzynie.
co do pytań.
1. samochód w tym wieku na pewno ma oznaki korozji. moja była po malowaniu kiedy ją kupowałem. ale na pewno każdy wiekowy już samochód oznaki korozji miał będzie.
2. auto jest bezawaryjne. nic oprócz filtrów, olejów i rozrządu nie wymieniałem. mój znajomy również jest szczęśliwym posiadaczem owego pojazdu i przez rok użytkowania wymienił tylko żarówki.
3. zawieszenie niskie i twarde. można śmiało wchodzić w zakręty przy dużych prędkościach, ale jadąc po naszych świetnych polskich drogach można odczuć na dupie dziury w drodze. niskie zawieszenie sprawia, że JA fajnie się czuję jadąc samochodem. ale w nocy kiedy jakiś tir bądź dostawczak wali światłami po oczach mimo że jedzie na zwykłych światłach nie czuję się zbyt pewnie.
4. jak mówiłem nic nie wymieniałem. jedyne co kupiłem do uszczelka pod dekiel silnika za którą zapłaciłem 40 złotych. a za robociznę płacisz w zależności od tego ile bierze warsztat.
5. osiągi.. na pierwszym biegu idzie ładnie. na 2 biegu po przekroczeniu 3 tyś. obrotów można poczuć tą moc 1500 cm3 silnika..

na trójce samochód też daje radę ale od 4 i 5 biegu jedzie się już spokojnie. nie ma jakiegoś zrywnego przyspieszenia. przed kupnem również oglądałem hondy civic z silnikami przeciętnie 1,4. mazda dla mnie była lepsza. ospały na pewno nie jest. oceniam silnik na dość dynamiczny.
6. gazu nie powiem ile spala bo nie mam. nie polecam gazu, bo szybciej zużywa się silnik i słabnie moc. jedyna zaleta gazu to cena. benzyny spala mi 8 do 9 litrów z tym że lubię jeździć na wysokich obrotach

7. co do gazu nic nie powiem, bo nie wiem.
nie ma za co dziękować